Är jag vuxen?

0
174

Jag minns så tydligt känslan, pirret och glädjen som jag kände dagen jag skulle springa ut tillsammans med mina klasskamrater i Juni. Jag minns tydligt lukten, som var en salig blandning av avgaser, lastbilar, fylla, sol och starka parfymer – jag minns också doften av skolan, så tydligt, för det var ju inte länge sedan, men oj vad mycket som hänt sedan dess.

Det var en ung kvinna som gick förbi mig häromdagen och pratade om sitt val av studentklänning och det var då jag kastades tillbaka till min stora dag. Som jag nämnde ovan så minns jag dagen tydligt, men det var inte det jag fastnade i när minnet väcktes. Det jag fastnade för var det som hände efter detta. Att ta studenten, det är ju ett kvitto på att du är vuxen – jag menar? Det var i alla fall vad alla sa.

Pressen, av att vakna upp dagen efter och vara vuxen. När är man vuxen?

Jag vet inte, men jag känner mig inte alltid vuxen, inte alla dagar. Jag jobbar för att försörja min familj, jag har ett tak över huvudet, jag har burit och fött ett barn, jag delar säng dagligen med en man som jag älskar och jag blir kallad mamma där hemma. Jag är mamma!? Det är inte längre jag som springer och ropar ”mamma”.

Men när blev jag vuxen? Var det där någonstans, mitt i allt? – I min kropp så känner jag mig inte mer vuxen än jag gjorde dagen jag tog studenten och det är ju märkligt, för jag har ju skapat mig ett helt liv sedan dess. Är man vuxen för att man får göra vad man vill? Kanske, men ska vi vara helt ärliga, så får man ju faktiskt inte det – det trodde jag när jag var liten. Jag trodde även att man kunde äta godis till middag (och må bra) och bara plocka ut pengar ur bankomaten när de tog slut. Tänk vad lurad man blev.

Det är väl något slags hopp man hade som barn/tonåring – ett hopp om att allt hela tiden kommer att bli lättare med åren.

Det blir de ju inte, det blir ju svårare. För varje dag som går, så har du mer ansvar än vad du hade igår, du har sagt mer saker du måste lova att hålla,  du har drömt, du har sett, du har tjänat pengar och spenderat pengar. För varje måltid du lagar så har du lagat yttligare en måltid och för varje dag på jobbet så lär du dig något nytt och samlar på mer erfarenhet. Stressigt, ellerhur? Hur mycket får plats egentligen?

Jag kan fortfarande fråga mig själv om jag är vuxen. När blev jag det och hur vet jag att jag är det?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here